Om slekter og skumle dyr

KJÆRE ANNA

Etter at vi hadde spist og blitt litt bedre kjent, viste Mansa meg rundt på hotellområdet. På nytt snek vi oss fra busk til busk og fra hjørne til hjørne, mens han fortalte hotellets historie. Jeg hadde blitt vant til hvordan Mansa sneik seg omkring, så jeg bare fulgte etter. Her inne på hotellområdet var det som å være i et nytt land. Alt var rent og pent. Det var et svømmebasseng, og det var strøm. Det var grønt gress og nydelige blomster. Det var de fineste leiligheter med utsikt over en deilig strand og et vakkert hav.

Jeg hadde jo akkurat vært hos Ablai, og der han bodde var det helt annerledes. Der lå det plast og søppel overalt i gatene. Det var tørt og støvete fra all sanden. Husene var veldig små, og noen hadde gulvet sitt rett på bakken. En gang på skolen hadde jeg snappet opp to ord som jeg ikke helt hadde skjønt akkurat da. Ordene var rikdom og fattigdom. Nå skjønte jeg hva det betydde. Rikdom var på en måte her inne på hotellet, og fattigdommen var utenfor porten, der Ablai bodde.

«Come on», sa Mansa utålmodig foran meg. «Don't stop!» Jeg hadde slakket litt på farten mens jeg tenkte, og nå ville Mansa at jeg skulle skynde meg.

Plutselig stivnet Mansa til. Foran oss satt det en gul og bustete katt. Den så nesten ut som en løve. Katten så på oss med et dovent blikk. «Mjaauuuu», sa den. Jeg må innrømme at katter gir meg litt frysninger. Mansa så ut som om han skulle dø av skrekk hvert øyeblikk. Katten reiste seg og gjespet, strakk labbene foran seg, gikk sakte forbi oss og forsvant inn i buskaset. Den smilte ondskapsfullt i det den passerte.

«Det var close,» sa Mansa med skjelvende stemme. «Det så ikke ut som om den ville oss noe», sa jeg. «Cats er fiendene mine», svarte Mansa. «Hva mener du?» Mansa tenkte seg litt om, og så forklarte han: «Noen familynavn i Gambia er knyttet til dyr. For eksempel er navnet Ndure knyttet til aper, navnet Joof til flaggermus og navnet Manneh til løver. Dyret familienavnet er knyttet til MÅ man ALDRI skade eller gjøre noe vondt. Det aller beste er bare å holde seg vekk, fordi dyret bringer ulykke.

Og jeg, jeg heter Mansa MANNEH, og da forstår du sikker hvorfor jeg prøvde å holde meg borte fra katten. Jeg tror den cat prøver å ta meg, eller bringe ulykke over meg», fortsatte han. Mansa pilte videre. Jeg kunne se at han fremdeles hadde den lille halestumpen sin. Da hadde han hvert fall ikke blitt så redd at den hadde falt av denne gangen.

«Here is your room», hvisket han plutselig. Mansa hadde stoppet utenfor en rund hytte. Nå hoppet han inn gjennom det åpne vinduet, og i neste øyeblikk hørte jeg et KNEPP, og døren åpnet seg.

«Welcome to your room», sa han og bukket til meg mens jeg gikk inn. Jeg kom inn i et stort rom med en stor seng, to stoler, et bord og et bad. Det var en vifte som snurret rundt i taket, og i et kjøleskap var det deilig iskaldt vann. «Du kan bo her as long as du trenger», sa Mansa og fortsatte: «Rommet blir brukt av spionfirfirsler på gjennomreise som er ute på oppdrag. Ingen will bruke det nå, så du har det helt for deg selv».

Den store sengen så myk og god og fristende ut. Jeg kunne kjenne hvor trøtt jeg var. Hadde jo tross alt våknet supertidlig og pilt rundt på kryss og tvers med Mansa i flere timer. Mansa sa at jeg kunne føle meg trygg på at det ikke skulle skje noe med kofferten. Han rettet seg opp og lovet at han ville vokte den med sitt liv.

Jeg syns kanskje det hørtes litt vel drastisk ut, men han var så alvorlig da han sa det at jeg ikke kunne gjøre noe annet enn å takke han.

Jeg krøp inn under et myggnett og lukket øynene.

Nattaklem fra Calvin.

PS! Håper ikke MUS bringer ulykke over noen familie i Gambia.